Help me out

20170412_093630Ik heb de afgelopen maand heel hard nagedacht over mijn kernwaarden en ben uiteindelijk op deze vijf uitgekomen: (Zelf)liefde, Groei, Positiviteit, Vertrouwen en Creativiteit. Deze vijf waarden zijn waar ik voor sta.20170412_093530

Bij mijn kernwaarde Positiviteit merkte ik iets eigenaardigs op. Namelijk dat ik vooral in mijn uitingen, in mijn spreken, vaak helemaal niet positief ben. Ik praat meer over problemen dan over successen. En meer over zorgen dan over mooie ideeën. Toch zie ik mezelf wel als een positief mens. En ik vind positiviteit echt belangrijk.

20170412_093602Waarom is het dan zo moeilijk om me positief over mezelf en mijn leven uit te laten? Ik denk dat het vooral te maken heeft met controle. Als ik me negatief uit over bepaalde dingen, dek ik mezelf als het ware in. Het kan alleen maar meevallen als je bent voorbereid op het ergste. Het voelt denk ik kwetsbaarder om positief in je uitingen te zijn. Minder vrijblijvend ook. Want als alles mooi en aardig is, waarom ben je dan niet übergelukkig?20170412_093616

De vorige 365 dagen succesvol-seminar ging over overvloed. Ik leerde dat hoe je denkt over geld ook is hoe je denkt over je eigen talent en de liefde, en ontdekte in mijn overtuigingen over geld (en liefde en potentieel) hetzelfde mechanisme als hierboven. Ik vind het belangrijk om er positief over te zijn, maar tegelijkertijd leg ik mezelf een soort verbod op om te zeggen dat ik geld, liefde en potentieel heb. Zo veel negativiteit, terwijl ik ervan overtuigd ben dat het beter is om me positief uit te laten. 20170412_093547

Ik kom er niet zo goed uit. Wie weet iets zinnigs te zeggen over dit mechanisme? Help me out…

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Advertentie

12 gedachtes over “Help me out

 1. Hoi Channa, heb je wel eens gehoord van een witboek? Dan schrijf je iedere dag 10 dingen op die goed gaan, en als je dat een tijdje hebt volgehouden schrijf je ook op wat jouw aandeel daar in is. ik vertel je er graag over, X Bas

 2. Een moeilijke dit, en ik moet aan meerdere dingen denken:
  1. de sociale component van ‘problemen’, zeker als het altijd in gesprekken naar voren komt. Door mensen te vertellen over je problemen, maak je het makkelijker voor ze om zich met je te identificeren. Mensen die dingen gemeenschappelijk hebben, vinden elkaar aardiger (veel mensen hebben ook stiekem een hekel aan die persoon waar het altijd fantastisch mee gaat)
  2. gewoontevorming: je doet dit kennelijk al heel lang zo, misschien is het wel iets wat je net zo bewust los moet laten als dat je bezig bent je leven te veranderen. Mogelijkheden: gewoon geen uiting geven aan negativiteit? Elke keer dat je een probleem uit, ook zeggen en dat ga ik oplossen door….
  Vooral ook denk ik blijven zien dat je een leuk mens bent, en alles verdient!

  • Ik denk inderdaad dat dit twee belangrijke punten zijn. Wil je me er op attenderen als ik me weer eens negatief uit? Vaak heb ik het zelf niet eens in de gaten, zo automatisch gaat dat.

 3. Het ook gewenning zijn of een rol die ooit beter bij je paste. Heb ook geleerd om positiever te praten, maar valt mij op dat de omgeving je dan weer graag naar beneden haalt. Dus aanpassing op?? Soms is het iets heel anders dan je verwacht 🙂

 4. Ik was voor mijn werk naar een masterclass van Remco Claasen, die is wel lachen. De essentie van leiderschap maar eigenlijk op iedereen van toepassing. Koersbepalen, waar wil je staan over een jaar, talent en passie, in je kracht komen, dat soort dingen. Als iets doet en je talent en passie gaan samen, krijg je energie, als het energie kost, dan doe je iets wat niet echt bij je hoort. Als je energie krijgt, je voelt het, voel je je goed en is het waarschijnlijk moeilijker om je daarna dan negatief daarover te uiten. Kan werk zijn of spelen met je dochter, of bloggen.

  Ik rij elke ochtend (altijd met net opgekomen zonnetje, das mazzel) en zeg dan, the past has gone, the future is not here, I’m free of both and I choose creatieve joy. Dan begin ik de dag altijd goed. Het lijkt te werken – smiley-

  • Wow, wat begin jij je dag mooi! Fijn om te horen. Ik geloof ook wel dat je voelt wat goed voor je is en wat niet, maar soms is iets wat minder goed voelt, zoals nu mijn blog af en toe, een hopelijke opstap naar iets anders wat ik wel graag wil. Daar zit bij mij de twijfel.

 5. Ik probeer me te bedenken dat er geen ‘risico’ aan kwetsbaar opstellen zit maar dat je juist sterker bent als je dat doet

 6. Wat een mooie kernwaarden. Het zouden die van mij kunnen zijn. Wat betreft positiviteit uitdragen: ik zag het hier al voorbijkomen over wat Bas schreef met dat witboek en affirmaties opschrijven/opzeggen (wat Fialka iedere ochtend tegen zichzelf zegt), dat helpt echt. En dankbaar zijn voor dingen. Ik probeer het zoveel mogelijk op te schrijven. In het begin lijkt het allemaal onwennig, maar je went eraan.
  En negativiteit van andere mensen…. ik merk dat hoe meer ik positief ben en daar mee door blijf gaan, de negatieve mensen vanzelf uit je leven verdwijnen of ze zijn niet meer negatief in jouw bijzijn, omdat ze niet (meer) door jou ‘gevoed’ worden, omdat je er niet meer in meegaat. Het duurt echt wel even en het werkt pas als je het echt eigen hebt gemaakt. En dan nog kun je wel eens zelf niet lekker in je vel zitten en val je terug. Dat geeft niks. Het komt vanzelf wel als je maar je eigen doel voor ogen hebt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s