No more mister Yamaha

Hoofdrolspeler in dit verhaal: een oude Yamaha. Toeschouwers: mijn man en ik, verteller: ik uiteraard. Setting: een houten bankje voor Sussies Vintage en Koffie aan de Oude Koornmarkt in Antwerpen.
2014-07-06 22.04.16
Mijn man en ik drinken koffie, tegenover ons staat een gele Yamaha geparkeerd tegen de muur. Een man van middelbare leeftijd in overall blijft bewonderend naar de Yamaha staan kijken. In onvervalst –voor ons nauwelijks verstaanbaar- Vlaams begint hij ons te vertellen dat het een mooi exemplaar is, deze Yamaha, en dat hij er vroeger als jong jochie ook zo een wilde. Hij werkte er elke vakantie voor, amai. Maar toen hij genoeg geld bij elkaar had gespaard, mocht hij van zijn vader geen Yamaha kopen. Te gevaarlijk. Die dingen werden allemaal opgevoerd. Maar wat was hij mooi, die Yamaha, amai. Van zijn zuurverdiende centen heeft hij toen maar een stereo gekocht. Ook leuk, maar niet hetzelfde.
Hij had een goede kameraad, die had ook hard gewerkt in de vakanties en gespaard en die had stiekem wel een Yamaha gekocht. Precies zo’n zelfde gele. Zonder dat zijn vader het wist. Wat een mooi ding was dat, amai. Hij was er jaloers op. Hij had er zelf ook zo graag een gewild. Maar die vriend, die is er niet meer, amai. Hij zag de vader van zijn vriend –die niet wist dat zijn zoon op een opgevoerde Yamaha reed- nog op zijn pantoffels vanaf Linkeroever aan komen snellen, naar de plek waar diezelfde zoon met zijn gele Yamaha tegen een bus was gereden. Hij was op slag dood.

Er valt een pijnlijke stilte. Mister Yamaha no more. Met een zacht salut vervolgt de man zijn weg. Hij kijkt nog een paar keer achterom, naar de Yamaha. Zwijgend drinken wij onze cappuccino’s op. Amai, wat een verhaal.

Advertentie

2 gedachtes over “No more mister Yamaha

  1. Mooie tekening, mooi verhaal, mooie motor!
    (Toen ik de titel zag verschijnen in mijn Inbox dacht ik eerst aan mijn moeders Yamaha-vleugel! En dacht bij mezelf: misschien doet Channa haar piano van de hand! ;-0)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s