Bosbaden

IMG_20141109_141523Zondag hadden we een nieuw stukje Deventer ontdekt. Voor ons nieuw althans. Het landgoed ziet er niet uit alsof het recentelijk is opgetrokken. Het hotel en restaurant/café Geb & Gaia met allemaal verschillende gezellige zaaltjes, kampvuurtjes en dekens en de heerlijkste taarten wel. Eromheen een fijn stuk bos.  We hadden nog niet eens een uurtje door het bos gelopen, en toch zaten we daarna voldaan en uitgewaaid onder een dekentje bij het vuur. Buiten zijn, ik schreef het al eerder, is gewoon zo limonade. Het maakt je lichter, ruimer in je hoofd. En dat is niet alleen een gevoel, maar ook echt wetenschappelijk bewezen.

In Japan bestaat een apart woord om ‘contact maken met en het absorberen van de sfeer van het bos’ te beschrijven. De term Shinrin-yoku betekent letterlijk ‘bosbaden’. Prachtig toch? Baden in de weldaad van het bos. Rustgevende vogelconcerten, verfrissende bomengeuren en spectaculaire herfstkleuren. Onder dezelfde term wordt onderzoek gedaan naar de effecten van in het bos zijn. En dat onderzoek bevestigt dat het goed voor je is om het bos in te gaan. Alleen al het kijken naar plaatjes van een bos zou goed voor je zijn. En voor die voordelige effecten hoef je echt niet hele dagen door bossen te slenteren.

De onderzoekers voerden hun onderzoek uit in 24 bossen. Als je helemaal precies alle wetenschappelijke onderzoeksresultaten wilt weten, kun je hier kijken. De samenvatting: na twintig minuten in het bos waren mensen al veel meer ontspannen dan daarvoor. Als je dus elke dag in je pauze een klein wandelingetje maakt door een bosrijke omgeving, ben je meer ontspannen. Een kleine investering van twintig minuten. Ik zeg: doen. Lekker limonade maken in het bos. En zeker vandaag. En morgen. Want dat zouden echt weleens de laatste mooie dagen van het jaar kunnen zijn.

Advertentie

4 gedachtes over “Bosbaden

  1. Oh bos….kreun.
    Ik ben er achter gekomen diep ongelukkig te worden als ik niet naar het bos kan. Ook op vakantie dus! Haha. Hoewel bergen een goed alternatief zijn 😉
    En dan wel een ècht bos hè 😉 Ons woont op de Veluwe en is verwend. Niet ieder bos volstaat.

    Nog wat anders; kennen jullie NuNu in Schalkhaar? Met aan de overkant…een bos 🙂 Denk dat dat ook wel aanspreekt. Website vond ik de laatste keer niet zo geweldig, maar ga er maar eens heen. Erg sfeervol, vrolijk en knus!

  2. haha, ik kom uit de grote stad, ik ben al blij met elk parkje, maar een echt bos… ja, dat is het wel helemaal ja. Dezelfde persoon die me Geb & Gaia aanraadde, noemde ook NuNu, dus dat wordt denk ik ons volgende uitstapje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s