Leven en dood

Dit had een vrolijke blogpost moeten worden, over de eerste verjaardag van mijn kleine meisje die we gisteren vierden. Over het feestje ’s ochtends in bed, met cadeautjes, taart, verjaardagsliedjes en verjaardagskusjes. Over de grote ogen die ze opzette toen ze de slingers en pompons beneden in de kamer zag. Over haar eigen taartje waar één kaarsje op brandde, dat haar neefje en nichtje voor haar mochten uitblazen. Maar op het moment dat dat gebeurde, blies 18 km verderop haar oma haar laatste adem uit. Misschien een minuut eerder of later, maar laten we het voor de symboliek maar geheel samen laten vallen. Wat is ten slotte één minuut in een mensenleven? In plaats van een picknick in het park met meer taart en meer verjaardagsliedjes werd het afscheid nemen van mijn schoonmoeder. Zo vloeide blijdschap om de eerste verjaardag van mijn lieve mooie meisje over in verdriet om het verlies van haar oma, over in dankbaarheid om wat er is en blijft, over in pijn om wat niet meer. Zo gaan de dingen. Leven en dood. Hand in hand. Soms heel letterlijk op hetzelfde moment, als een onzichtbare band tussen oma en kleindochter. Daar kan je alleen maar dankbaar voor zijn. Verdrietig en dankbaar.

Advertentie

7 gedachtes over “Leven en dood

  1. Ze wordt vast net zo ondeugend als haar oma! Maar zonder gekheid, het is droevig en mooi tegelijk dat het leven doorgaat. Dat is ook de schoonheid van kinderen, dat ze zo stralend en meedogenloos tegelijk het leven tot zich nemen. Daar kunnen we wat van leren;-)

  2. Een mijlpaal, de eerste verjaardag van je dochter. Nog van harte gefeliciteerd. En wat een verdriet dan ook over het verlies van je schoonmoeder. Sterkte. Door deze dag voor altijd verbonden.

  3. Wat een dag met uiteenlopende emoties! Dat beschrijf je mooi en doeltreffend, ik heb gewoon kippenvel ervan. Toch nog gefeliciteerd met je lieve meid. Dikke zoen.

  4. Gecondoleerd met het verlies van (schoon)moeder en oma. Veel sterkte gewenst. Evengoed gefeliciteerd met de verjaardag van jullie kleine meid, groetjes Bert en Hannie Kort

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s