Limonademaker Marieke Eyskoot

Marieke-Eyskoot-3

foto gemaakt door  Justine Leenarts

Hoe vaak voel jij je echt blij met de kleren die je ’s ochtends aantrekt? En hoe vaak laat je je bij de aankoop van een nieuw kledingstuk leiden door de prijs van het artikel? Marieke Eyskoot, schrijfster van het boek Talking dress vindt dat niet de prijs bepalend zou moeten zijn bij de aankoop van een kledingstuk, maar dat het moet gaan om hoe het je staat, hoe het gemaakt is, door wie, onder welke omstandigheden en van welk materiaal. Van eerlijke kleding word jij blij, maar ook de mensen die het kledingstuk hebben gemaakt, de dieren en het milieu.
7 Vragen aan Marieke:

Hoe heeft het onderwerp eerlijke mode jouw aandacht getrokken?
“Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in kleding. Als kind ontwikkelde ik al een eigen stijl. Na mijn studie werkte ik voor de Schone Kleren Campagne aan bewustwording van de consument wat er allemaal mis is in de kledingindustrie. Na acht jaar besloot ik mijn eigen bedrijf te beginnen en een andere invalshoek te gaan belichten: wat kan je zelf doen om de kledingindustrie te verbeteren? Nu zet ik eerlijke kleding op de kaart.”

Wat is eerlijke mode?
“Eerlijke mode kenmerkt zich door geweldige stijl, gemaakt met respect voor mens, dier en omgeving.”

Waarom zouden we allemaal over moeten stappen op eerlijke kleding?
“De vraag zou volgens mij moeten zijn: Waarom niet? Het is toch eigenlijk heel gek om blij te zijn met kleding waarvoor andere mensen worden uitgebuit. De omstandigheden waaronder de mensen die onze kleding maken werken, zouden wij hier echt niet accepteren. Uitbuiting, milieuvervuiling, we zijn het er allemaal over eens dat dat niet oké is, maar tegelijkertijd houden we het wel in stand. Iedereen wordt toch veel blijer van mooie kleding met een goed verhaal.”

Wat kan je mensen, die hun kledingkast willen verduurzamen, voor tips geven?
“Mijn eerste tip is: minder kopen! En stel kwaliteit boven kwantiteit. Kies voor beter in plaats van meer. Goedkope kleding lijkt misschien leuk, maar het is niet goedkoop, alleen betaalt iemand anders de prijs. Bovendien heeft deze zogenaamd goedkope kleding een korte levensduur, waardoor je snel weer nieuwe kleding moet kopen en uiteindelijk duurder uit bent. Als je kiest voor kleding van goede kwaliteit, dan is de aanschaf waarschijnlijk duurder, maar door de langere levensduur is het per saldo goedkoper. Daarmee hangt de volgende tip samen: leer je eigen stijl kennen! Als je weet wat je staat, welke modellen, welke kleuren, dan doe je veel minder snel een miskoop. Investeer dus in kwalitatief goede kleding die met respect voor mens, dier en milieu is gemaakt, en vul dit aan met tweedehands of geruilde kleding.”

Welk kledingstuk maakt jou echt gelukkig?
“Ik word erg gelukkig van mooie jumpsuits. Die kun je op zoveel verschillende manieren dragen; casual met sneakers eronder, maar ook wat zakelijker voor als je een presentatie geeft. Ik heb er een van Studio Jux en een van People Tree.”

Wat zijn jouw citroenen in het leven?
“Ik vind het echt een heel grote citroen dat we in een wereld leven waarin mensen onder hele nare omstandigheden leven om onze kleding te maken. Dat er kledingfabrieken instorten, dat daarbij doden vallen. Dat vind ik heel moeilijk te verstouwen.”

Hoe maak je daar limonade van?
“Door mensen ervan bewust te maken hoe onze kleding tot stand komt en welke gevolgen dat heeft. Maar ook als mens probeer ik goed te leven. Door duurzaam om te gaan met mensen, vrienden. Door mensen, dieren, dingen en de wereld zelf op waarde te schatten. Door me steeds weer te beseffen wat ik heb en dat zo goed mogelijk te behandelen.”

Meer weten? Marieke’s boek Talking Dress – Alles over eerlijke kleding en lifestyle is verkrijgbaar in boekwinkels en concept stores. Je kunt ook haar gratis fair fashion en lifestyle shopping app ‘Talking Dress’, zowel voor Iphone als voor Android, downloaden. En neem vooral eens een kijkje op haar website: www.mariekeeyskoot.nl.

Ik wil je ook graag deze inspirerende film Unravel aanraden. Als de inspirerende woorden van Marieke je nog niet aan het denken hebben gezet, dan doet deze film dat wel. En houd vooral ook de woorden van Vivienne Westwood in gedachten: Buy less, choose well and make it last.

Buy less

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Advertentie

Een gedachte over “Limonademaker Marieke Eyskoot

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s