Limonade voor beginners

We willen allemaal een fijn leven. We willen allemaal gelukkig zijn. Niet een beetje, maar heel veel. Sprookjesgelukkig willen we zijn. Vaak zijn we dat ook. Maar soms vinden we citroenen op ons pad. Je prins verandert in een kikker, je lichaam loopt niet meer gesmeerd, je prinses gaat er vandoor met een kikker of je grote wens komt niet uit. Citroenen geeft het leven ons helaas allemaal. Dat is een gegeven. Maar of je die citroenen je leven laat bepalen, heb je voor een groot deel zelf in de hand. Het is zuur om in je citroenen te blijven hangen. En waarom zou je dat doen als je ook limonade kan maken! Het leven is te kort om geen limonade te maken. Dus… let’s go, let’s make us soms lemonade…

DSC_0041

Neem een citroen. Houd ‘m voor je ogen, zodat je nauwelijks iets anders kan zien. De citroen maakt het je onmogelijk om echt te kijken. Dit is je citroenblik. Deze blik ziet citroentjesgeel van ellende. Deze blik zegt: in den beginne was citroen, en als citroen zult gij eindigen. Ashes to ashes, citroen to citroen. Of zo. Haal nu de citroen weg voor je ogen. Laat je ogen even wennen aan het licht. Wat een ruimte ineens. Er is meer dan citroen. Er is een hele wereld buiten de citroen. Laat dit even goed tot je doordringen. Er is meer dan citroen.

Er zijn een heleboel leuke dingen. Je leven an sich is er daar al een van. Het feit dat je ademt, loopt, slaapt, lacht, huilt, voelt, praat, wonderbaarlijk, toch? Limonade maken is ervoor kiezen om naar de dingen te kijken die op dit moment goed zijn. Kiezen voor een positieve blik. Als het regent en je had een fietstocht willen maken en picknicken in de zon, dan kan je daar van balen, of je grijpt de kans aan om lekker binnen te zijn en daarvan te genieten, met warme chocolademelk en een joggingbroek en pantoffels aan. Of je regenlaarzen aan te trekken en in de plassen te stampen. Als je je baan kwijtraakt isDSC_0048 dat tegelijk knap beroerd en een nieuwe kans. Als je grote liefde vertrekt is dat knap beroerd en tegelijk opent het de deur naar iets of iemand anders. Alles is altijd op meerdere manieren te bekijken. Limonade is daar één manier van. Zoet en kleurig. Een beetje plakkerig.

Probeer het vandaag eens. Kijk voorbij je citroenen. En laat me even weten wat je daarachter ziet…

Advertentie

2 gedachtes over “Limonade voor beginners

  1. Ik zie een prachtig landschap achter de citroenen…. Mijn citroenen zijn al wandelend limonade geworden, zonder de citroenen had ik die limonade nooit ontdekt…..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s