Go with the flow

watervalBij de Kloof van Lu stort de grote waterval zich honderden meters in de diepte; de nevel van fijne waterdeeltjes die erboven hangt is kilometers ver zichtbaar. In het kolkende water beneden is nooit een levend wezen te zien.
Op zekere dag stond K’oeng Foe-tse op enige afstand van de oever, toen hij plotseling een oude man zag, die in het woelige water heen en weer werd geslingerd. Hij riep zijn volgelingen en gezamenlijk renden zij naar de waterkant om de drenkeling te redden. Maar tegen de tijd dat ze daar aankwamen, was de oude man al op de oever geklauterd en liep, voor zich uit neuriënd, weg.
K’oeng Foe-tse haastte zich naar hem toe. “U zou een geestverschijning moeten zijn om zoiets te overleven,” zei hij, “maar u schijnt toch een mens te zijn. Wat voor geheime krachten bezit u?” “Niets bijzonders,” antwoordde de oude man. “Ik ben begonnen het te leren toen ik nog heel jong was en bleef oefenen in de jaren dat ik opgroeide. Nu ben ik zeker van het welslagen. Ik ga de diepte in met het water en kom weer boven met het water. Ik volg het en vergeet mijzelf. Ik breng het er levend vanaf, omdat ik mij niet verzet tegen de overmacht van het water. Dat is alles.”

Uit: De Tao van Poeh

Advertentie

10 gedachtes over “Go with the flow

 1. Je zette me als altijd aan ’t nadenken. Já .. het is zo; tegen sommige dingen in ’t leven moet je of kun je niet vechten.
  Ze overkomen je, dat is het goede woord. Dan heb je niks te vertellen, je laat het gebeuren, over je heen komen en met wat geluk kom je het te boven.

 2. Ha, prachtig!

  Dank voor het oproepen van een paar van m’n allermooiste herinnering – zweven op oceaanbrandingen van “levensgevaarlijke”, alleen voor surfers geschikte golven – nooit heb ik me vrijer gevoeld dan bij het me overgeven aan de oerkracht van al dat water (want dat zweven, daar moet je hard voor zwemmen, en als je het niet haalt krijg je min of meer wat de oude man beschrijft :))
  Je bent volledig, volledig, weg en daardoor zo ongelooflijk volledig aanwezig.

  De laatste keer was ik ouder, stijver en slecht van conditie – daardoor werd ik bij voorbaat al angstig en toen ging het niet meer. Jammer. Eén van de redenen om te stoppen met roken – ooit ga ik het weer oppakken 🙂

  Overigens hoef je niet per se jong te beginnen, maar wel klein en dan gestaag door oefenen.
  Het is en blijft bijzonder om je door een element te laten overmeesteren – de moeite van het proberen waard 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s