Mopperlimonade

krantSinds een paar dagen zijn ze er weer: de nachtmerries, gruwelijke dromen waarin vreselijke dingen gebeuren met mij en met de mensen die ik liefheb. Ik denk niet dat het toeval is dat deze dromen samenvallen met het weer lezen van een krant. In de Volkskrant, die ik sinds drie dagen weer lees, las ik er nota bene een artikel over: Moppermedia. Journalist Jean-Pierre Geelen schreef: “Het naïeve geloof dat de verrotte wereld beter zou worden wanneer de journalistiek er maar opgewekter over zou berichten, is de laatste jaren wijdverbreid.” Hij vindt dat wie de wereld beter wil maken, maar de politiek in moet gaan, en dat de wereld niet beter wordt door de journalistiek een roze bril op te zetten.

Natuurlijk heeft hij gelijk, toch ben ik het niet met hem eens. We hoeven de wereld niet door een roze bril te bekijken, dat is je kop in het zand steken. Maar vooral richten op alles wat verkeerd gaat, is op een bepaalde manier net zo goed je kop in het zand steken. Het is een verrotte wereld en tegelijkertijd een wondere wereld. Er gaan dingen ontzettend fout en er gaan dingen ontzettend goed. Die beide dingen zouden dan toch ook belicht moeten worden. Toen ik een jaar geleden overspannen thuis zat, ben ik gestopt met het nieuws te volgen. Ik zag in elke willekeurige persoon op straat een potentiële moordenaar of verkrachter. Dat is wat een krant lezen met mij doet. De wereld voelt niet meer als een veilige plek. En natuurlijk is de wereld in zekere zin ook geen veilige plek, maar door je daar constant van bewust te zijn, heb je geen leven meer. Ik ben in elk geval een leuker persoon als ik iets meer vertrouwen heb in de wereld en de mensen die haar bevolken. En dat vertrouwen wordt toch gevoed door positief nieuws.

Advertentie

4 gedachtes over “Mopperlimonade

  1. De ellende in de kranten, het nieuws. Tja. Om verdrietig van te worden. Ik ben slecht in krant lezen en we hebben dus alleen nog de plaatselijke sufferdjes, maar voor die tijd kozen we voor bv een zaterdagabonnement. Nog steeds verdrietig en gruwelijk nieuws, maar ook fijne bijlagen om weer helemaal blij van te worden, of nieuwsgierig, geprikkeld etc.

    Wat betreft vertrouwen in de mens. Ik hoop dat het je zal lukken om het vertrouwen in de mens (als individu) weer terug te vinden vanuit jezelf. Ja, er is veel gruwelijks, onvoorstelbaar, misselijkmakend en niet te snappen. Maar daar staat veel compassie, goede wil en liefde tegenover.

    Ik hoop dat je gauw weer mooie dromen droomt!

  2. Ik heb het ook gelezen en ben het er niet mee eens. Lees Joe Dispenza en zoe dat je jezelf kunt veranderen in hoe jij dat wilt. Het is ook echt wetenschappelijk bewezen dat wanneer er veranderingen in je karakter zijn er ook daadwerkelijk blijvende veranderingen in je hersenen plaatsvinden! Hoe meer positieve verhalen, hoe meer mensen een positieve houding zullen krijgen. Je merkt het nu ook: veel mensen hebben angsten…

  3. Pingback: Positief nieuws in De Poezenkrant | Maak Limonade

  4. Pingback: Limonade-journaal | Maak Limonade

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s