Limonade Top Tien

DSCN5417December is natuurlijk ook de maand van de lijstjes. Verlanglijstjes, maar vooral toplijstjes. Top-tienen, top-twintigen, top-duizenden. Misschien heb je al gestemd voor de top-2000, misschien niet. Wij van maaklimonade.com gaan deze maand ook aan de lijstjes. We maken een top tien van limonadeboeken en limonadefilms. Daarvoor wil ik weten wat jouw beste limonadeboek aller tijden is en jouw beste limonadefilm aller tijden. Dat hoeven niet per se feelgood-films of boeken te zijn, integendeel. Culturele limonade zet je in mijn ogen op een positieve manier aan het denken, moedigt je misschien zelfs aan om dingen anders te doen, of laat je gewoon met een positief gevoel achter. Siddharta van Herman Hesse scoort bij mij hoog in mijn limonadeboeken top-tien. En Amélie doet het goed in mijn lijst van favoriete limonadefilms. Welke boeken en films vind jij heel erg limonade? Welke boeken en films mogen in de limonade top-tien absoluut niet ontbreken? Laat het me weten: je aller-aller-limonadeste boek en film.

Advertentie

8 gedachtes over “Limonade Top Tien

 1. ik ben nu natuurlijk wel benieuwd naar jouw lijstjes?

  Tien limonadeboeken wat mij betreft (niet op volgorde van waardering, maar op volgorde van te binnen schieten):
  1. This book will save your life – A.M. Homes
  2. De oude man en meneer Smith – Peter Ustinov
  3. In watermeloen suiker – Richard Brautigan
  4. De koning, de wijze en de nar – Shafique Keshavjee
  5. A prayer for Owen Meany – John Irving
  6. Breakfast of champions – Kurt Vonnegut
  7. Norwegian wood – Haruki Murakami
  8. The Fan Man – William Kotzwinkle
  9. Big Fish – Daniel Wallace
  10. Let the great world spin – Colum McCann

 2. Leuk idee! Ik hou van lijstjes!

  1.Etty-de nagelaten geschriften van Etty Hillesum
  2.Torenhoog en mijlen breed – Tonke Dragt
  3.To the lighthouse- Virginia Woolf
  4.Het einde als begin: gesprekken met mijn zoon over het leven – Tiziano Terzani (non-fictie)
  5.Verslaafd aan liefde -Jan Geurtz (non-fictie)
  6.Harold and Maude (cultfilm)
  7.Music of Yes-structure and vision in progressive rock – Bill Martin (non-fictie)
  8.10 geboden voor de lange tocht – Daniel Berrigan (non-fictie) +++
  9.Eilandgasten-trilogie – Vonne van der Meer
  10.Eindelijk thuis – Henri Nouwen (non-fictie)

  +++ Daniel Berrigan komt als fictief personage voor in Let the great world spin, uit Wibo s lijst, grappig!

   • Leuk! Ik ben benieuwd wat je van de film vindt. Er zitten een paar scenes in die ik nooit zal vergeten.
    Overigens zijn Niemand is onsterfelijk en Amelie ook favorieten van mij. De rest van jullie lijstjes ga ik eens opzoeken ter inspiratie!

 3. Mogen deze er ook bij? De verhalenbundel ‘Waar het geld blijft’ van Jevgeni Popov. En de docu ‘Onze Kresj’ van Marije Meerman. Limonade mag ook best een beetje bitter zijn!

 4. Ik ga alleen uit van Limonadeboeken en Limonadefilms.
  Dan is de allerlimonadenste film die ik gezien heb The Big Lebowski. Ik ben tijdens het zien van de scene waarin de as van de gestorven vriend wordt verstrooid, bijna zelf gestorven van het lachen. En elke keer als ik de film zie, begin ik me bij het naderen van deze scene al zorgen te maken.
  Nummer 1 op mijn recente boekenlijst is: De honderdjarige die uit het raam klom en verdween,, van Jonas Jonasson. Literair verantwoorde slapstick.
  .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s