Mediteren voor vrede

DSCN5270Zondag is het de Dag van de Wereldvrede. Daar kan je een heleboel cynische dingen over zeggen. Maar je kan dat ook gewoon niet doen. Ik heb er al eerder over geschreven, en ik geloof ook echt, dat als wij allemaal in vrede zijn met onszelf zich dat als een vredige vlek over de hele wereld uitwaaiert. Noem het naïef. Ik heb geen ander antwoord tegen oorlog en geweld dan mezelf ter verantwoording roepen en het daar, op mijn eigen microniveau oplossen.

Peaceful people make peaceful nations, zegt de Indiase Guru Sri Sri Ravi Shankar. Peace is a positive state of inner nurturing, that can bring peace in ourselves, in our families, in our societies and ultimately in the world. To create peace between people, between communities, between nations, we need to look within. Meditation is that technique with puts us in touch with ourselves. Meditation is the inward journey to find peace. Als je die vrede in jezelf hebt gevonden, kan je die delen met de mensen om je heen.

Zondag wordt er wereldwijd gemediteerd voor vrede. In Los Angeles om 7 am, in Mexico om 9 am, in Toronto om 10 am, in Sao Paulo & Buenos Aires om 11 am, in Londen om 3 pm, in Parijs & Johannesburg om 4 pm, in Istanbul om 5 pm, in Moscou om 6m, in Delhi en Bangalore om 7.30 pm, in Hong Kong & Shanghai om 10 pm, in Tokyo & Melbourne om 24 uur s nachts. In Nederland om 15 uur. Ja, natuurlijk kan je daar allemaal stomme opmerkingen over maken. En zeker kan je het nut ervan in twijfel trekken. Maar je kan dat ook gewoon niet doen. En zondag om 15 uur een rustig plekje opzoeken en twintig minuten je ogen sluiten. Stel je voor dat op dat moment 5oo miljoen andere mensen over de hele wereld datzelfde doen. En dat we dan allemaal samen positieve gedachten de wereld in sturen als tegengewicht tegen oorlog en gewelDSC_0002d.

Het boeddhisme kent een hele mooie oefening, die ik vaak integreer in mijn dagelijkse meditatie. Deze oefening heet maitri. Daarbij begin je met het goede te wensen voor jezelf en dan voor steeds meer mensen om je heen, tot uiteindelijk alle levende wezens. Je spreekt daarbij in gedachte de volgende zinnen uit: Moge ik gelukkig zijn. Moge ik gezond zijn. Moge ik vrede kennen. Moge ik vreugde kennen. Moge ik vrij zijn van lijden. Moge ik vrij zijn van stress. Moge ik vrij zijn van fysieke pijn. Moge ik vrij zijn van geestelijke pijn. En tussendoor adem je rustig, tussen elke zin een ademhaling. Vervolgens breid je je gelukswens uit naar iemand van wie je houdt.  Moge je gelukkig zijn.Moge je gezond zijn. Moge je vrede kennen. Moge je vreugde kennen. Moge je vrij zijn van lijden. Moge je vrij zijn van stress. Moge je vrij zijn van fysieke pijn. Moge je vrij zijn van geestelijke pijn. Dan breng je je wens over op een neutraal iemand, iemand die je kent, maar voor wie je geen sterke gevoelens hebt. Moge je gelukkig zijn. Moge je gezond zijn. Moge je vrede kennen. Moge je vreugde kennen. Moge je vrij zijn van lijden. Moge je vrij zijn van stress. Moge je vrij zijn van fysieke pijn. Moge je vrij zijn van geestelijke pijn. Dan ga je nog een stapje verder en wenst iemand voor wie je negatieve gevoelens hebt het grootste geluk toe, iemand die je gekwetst heeft, iemand die afkeer in je oproept. Wens hem of haar hetzelfde toe als jezelf. Moge je gelukkig zijn.Moge je gezond zijn. Moge je vrede kennen. Moge je vreugde kennen. Moge je vrij zijn van lijden. Moge je vrij zijn van stress. Moge je vrij zijn van fysieke pijn. Moge je vrij zijn van geestelijke pijn. Blijf ademen. Tenslotte breid je je wens uit naar alle mensen in de hele wereld. Moge alle voelende wezens gelukkig zijn. Moge alle voelende wezens gezond zijn. Moge alle voelende wezens vrede kennen. Moge alle voelende wezens vreugde kennen. Moge alle voelende wezens vrij zijn van lijden. Moge alle voelende wezens vrij zijn van stress. Moge alle voelende wezens vrij zijn van fysieke pijn. Moge alle voelende wezens vrij zijn van geestelijke pijn. Wens het vanuit het diepst van je hart.

Laten we het gewoon doen: zondag 15 uur, -je hoeft er dus niet eens vroeg je bed voor uit- twintig minuten mediteren, voor wereldvrede. Met cynisme of onverschillig je schouders ophalen, bereik je ook niks, toch? Doe je mee?

Advertentie

5 gedachtes over “Mediteren voor vrede

  1. Het klinkt mij iig een stuk beter id oren dan ‘vechten voor vrede’ of ‘bidden voor vrede’. Hoewel dat laatste wellicht wat meer in de buurt van meditatie komt. Aan vechten is, in mijn ogen, niets meditatiefs. Maar je weet nooit wat voor Mantra wordt opgezegd tijdens *vul zelf een gruwelijke term in*.
    Terug naar de limonade, lijkt me heerlijk om op één moment verbonden te zijn met zo veel gelijke vreemden 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s