Iemand nog voornemens?

DSCN5471Zo aan het begin van een nieuw jaar borrelt het in onze hoofden van de mooie plannen, prachtige voornemens, maar soms ook onrealistische verwachtingen. Ik heb mijn doelen niet al te hoog gesteld voor het nieuwe jaar. Geen plan de campagne om te stoppen met roken, geen grootscheepse dieetplannen of red-de-wereld-missies. Eigenlijk vallen al mijn voornementjes als kleine subdoelen onder mijn grote voornemen: limonade blijven maken.
Dat betekent steeds opnieuw zoeken naar positieve dingen in het leven van alledag. En ook: mijn citroenen van alle kanten bekijken in het kader van know thy lemons… Onbekend maakt onbemind, dus krijg je van citroenen die je goed kent vast hele lekkere limonade.
Aangezien yoga en meditatie voor mij superlimonade zijn en daar de afgelopen maanden nogal de klad in is gekomen, is dit een erg serieus voornemen: yoga en mediteren weer oppakken. Om de daad maar meteen bij het woord te voegen, ga ik nu gewoon een plek uitgraven in onze rommelkamer en daar mijn meditatiekussen neer plempen en daar kom ik het komende half uur niet meer van af. Be right back…
Nou, nu ik helemaal zen ben, durf ik gezond eten ook wel bij mijn limonade te rekenen. De afgelopen maanden waren augurken, gehaktballen en chocola veruit favoriet op mijn menu en de terugkeer naar broccoli en tofu zal even moeilijk zijn. Desalniettemin is ook dat een voornemen.
Een ander voornemen is om dit jaar meer in te zetten op schrijfklussen. Hoe leuk en uitdagend ik redactie- en eindredactiewerk ook vind, door te schrijven orden ik mezelf en houd ik mezelf scherp. Onontbeerlijk dus denk ik, terwijl ik mezelf dat zo hoor zeggen. Duidelijk zat.
En verder ga ik weer veel kaartjes sturen, complimenten uitdelen, glimlachen op straat, gesprekjes aanknopen met vreemden, nog meer lieve mensen om me heen verzamelen en degenen koesteren die er zijn.

Wat voor mooie dingen nemen jullie je voor?

Advertentie

12 gedachtes over “Iemand nog voornemens?

 1. Om heel eerlijk te zijn….ik doe niet aan goede voornemens. Mijn leven is (door gezondheid) zo onvoorspelbaar dat ik al vele jaren geleden heb besloten in het hier en nu te leven, optimaal te genieten en meteen aan te pakken wat niet werkt of wat ik anders/beter wil. Ook dat eeuwige psychologische zelfonderzoek van je citroenen-en-meer is een non-stop proces waar je (ik in ieder geval) altijd wel in meerdere of mindere mate mee bezig bent. Niet voornemen dus, dòen. En anders, want niet alles is haalbaar, accepteren dat t niet haalbaar is of het (tijdelijk?) op een andere manier moet. Ik bedoel; had vorig jaar toch wel ‘iets’ meer redactievergaderingen en aanhangig van Veldpost willen meemaken maar ja, als dat een voornemen was geweest, was dat volledig in t water gevallen!
  Misschien heeft het te maken met weten wie je bent, creatief met je ‘beperkingen’ omgaan (oftewel er mogelijkheden en ervaringen van maken) en daar blij mee zijn?

  • Voor mij is een voornemen ook zeker geen hard moeten. Het is meer een voor mezelf weer even duidelijk hebben welke kant ik op wil. Een soort richtlijn. En mijn ervaring is dat ik door ze hardop kenbaar te maken soms steun of aanmoediging bij mijn voornemens ontvang, die net weer een beetje kunnen helpen. Maar vooral moet je het gewoon doen, ja, daar ben ik het helemaal mee eens.

 2. 1. Eindelijk overstappen naar ASN-bank die alleen investeert in goede zaken (pfff…ik wil het al tijden doen, maar zie op tegen het administratieve Gedoe waar ik slecht tegen kan). Ik heb met collega Elias afgesproken dat we het beide dit jaar nu echt gaan doen!
  2. Verder gaan met schrijven (ik heb 1 tekst af, dus het gaat de goede kant op :-), evt. een blog beginnen
  3. Doorgaan met Hoffen (Wim Hofmethode, bevalt tot nu toe goed)
  4. Niet te bang zijn voor nieuwe stappen mbt optredens
  5. Veel de natuur in voor de broodnodige ervaringen met tijdloosheid.
  6. Wat Janske hierboven zegt: creatief omgaan met je beperkingen, vind ik een goeie!

  • Eigenlijk een blog met ideeen, gedachten en herinneringen, en niet te vergeten over allerlei inspiratiebronnen. Erg (te) breed dus 🙂

  • Dat is net te kort dag, ben vandaag op een verjaardag en morgen hele dag werken met ook noge en extra groepsbezoek (help!) Misschien een idee als ik deze week een stukkie schrijf, met limonade-thema :-), en dat als je hem goed vindt, zelf bekijkt wanneer je hem plaatst?

 3. helemaal goed hoor. Wibo heeft een gastblog voor morgen geschreven, dus met de jouwe wacht ik dan nog even, want ik wil niet elke week een gastblog. Maar kom maar daar met je stukkie, ik ben heel benieuwd!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s